Deel uw unieke verhaal en win!

Bekijk de actiepagina

Ons werkgebied

Het Heuvelland is ons werkgebied. Hier voelen wij ons thuis, hier werken wij, hier wonen wij en hier hebben wij onze sociale en zakelijke relaties. Het stukje Nederland waar u als verkoper woont en zelf uw (levens) verhaal heeft geschreven en u als kopers zo graag uw eigen nieuwe verhaal wilt schrijven. In onderstaande tekst geven we u een kleine inkijk in dit prachtige stukje Nederland.

Beken en rivieren
Het Heuvelland ligt in Zuid-Limburg, ruwweg tussen Heerlen en Maastricht gelegen op de grens van het Belgische Ardennenmassief in het zuiden en het laagland van het Noorzeebekken dat zich in noordwestelijk richting uitstrekt. Het heuvellandschap is ontstaan omdat Zuid-Limburg hoger ligt dan de rest van Nederland. Beekjes en rivieren die hier al eeuwen stromen hebben zich een weg gegraven door de zachte mergel- en zandondergrond.  Al deze rivieren en beken sneden diepe en brede grachten in de Zuid-Limburgse bodem en sleepten de grond steeds dieper en breder uit. Alle hoogteverschillen en dus het glooiende Limburgse heuvellandschap zijn dus het gevolg van erosie door water. De hoogste heuvels van Nederland vind je dan ook in het zuiden van Limburg. Met als hoogste heuvel de Vaalserberg met een hoogte van 322,4 meter boven ANP. Deze plek kent u vast nog van het vroegere schoolreisje: het Drielandenpunt, waar Nederland, België en Duitsland aan elkaar grenzen.

Het mooiste landschap van Nederland

Een toeristische trekpleister
Het Heuvelland is als “het Groene Hart” van Zuid-Limburg, een toeristische trekpleister en een unieke woonomgeving. Dit hart laat een eigen geluid horen tussen zijn ‘grote broers’ Parkstad en Maastricht, en de Euregiosteden als Luik en Aken. Vol enthousiasme en expertise en met grote veerkracht wordt het culturele leven binnen dit gebied versterkt en worden de culturele parels met elkaar verbonden. Op kunst-cultuur en sportgebieden worden er dan ook de meest uitgebreide evenementen aangeboden. Kenmerkend zijn natuurlijk het carnaval, de processies in de kleine dorpen en de activiteiten van de schutterijen en de harmonieën.

Rijk aan natuur
De natuurgebieden Geleenbeekdal – Bunder- en Elsloerbos, Brunssummerheide, Kunderberg, Bemelerberg & Schiepersberg, Geuldal, Savelsbos, Sint Pietersberg & Jekerdal en Noorbeemden en Hoogbos liggen allen in het Zuid-Limburgse Heuvelland. Deze gebieden worden gekenmerkt door de welbekende afwisseling van bossen, heidevelden, akkers, weilanden en boomgaarden. En uiteraard met prachtige vergezichten.

Nationaal landschap Zuid-Limburg
Ook vanwege de rijke cultuurhistorie staat het Heuvelland bekend. Vanwege de hoge landschappelijk waarde van het gebied is het Heuvelland in 2005 door de overheid aangewezen als Nationaal Landschap Zuid-Limburg. Diverse plaatsen hebben een beschermd dorps- of stadsgezicht. Talloze kerken, kastelen, boerderijen en watermolens zijn rijksmonumenten. Een deel van de oudere gebouwen is uit lokale Limburgse mergel opgetrokken. Ook treft men de typisch Zuid-Limburgse carré boerderijen en vakwerkhuizen aan. Typisch zijn ook de wegkruisen en wegkapelletjes, die langs veel wegen (soms holle wegen) te vinden zijn. Bijzonder zijn ook de ondergrondse gangenstelsels die door mergelwinning ontstaan zijn, soms wel tientallen kilometerslang. Deze mergelgroeven, beter bekend als mergelgrotten, zijn onder andere te vinden in de omgeving van Geulhem en Valkenburg. In die laatste plaats en in de buurt van Rijckholt bevinden zich enkele vuursteenmijnen.

Elf gemeenten in het Heuvelland
Het Heuvelland bestaat uit een aantal gemeentes, te weten de gemeenten Maastricht, Heerlen, Beek, Beekdalen, Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem, Meerssen, Simpelveld, Vaals, Valkenburg aan de Geul en Voerendaal. Zoals jullie zien omvat het een groot deel van de regio Zuid-Limburg.

Het zuidelijk deel van het Heuvelland (zuidelijk van de A79) staat ook bekend als het Mergelland. De streek Mergelland omvat de gemeente Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem, Simpelveld, Vaals, Valkenburg aan de Geul en Voerendaal. Het Plateau van Margraten vormt de kern van het Mergelland, omgeven door de rivierdalen van de Maas en de Geul, en doorsneden door het dal van de Gulp en diverse droogdalen. Vroeger stond deze streek ook wel bekend als het Krijtland. De streek is genoemd naar de mergel die hier in de grond wordt aangetroffen. Eigenlijk is het krijtgesteente, wat men in deze contreien mergel noemt.

Het Heuvelland is centraal gelegen waarbij Duitsland en België goed te bereiken zijn via een aantal snelwegen, maar ook per trein en bus. Ook de verbindingen tussen de steden en dorpen zijn goed geregeld waarbij het verkeer richting het noorden van Nederland verloopt via de A79, A76 en A2 en het trein- en verkeer geregeld wordt via Veolia, Arriva en de NS.

De belangrijkste plaatsen in het Heuvelland zijn

Maastricht
Heerlen
Beek
Nuth
Simpelveld
Voerendaal
Valkenburg aan de Geul
Gulpen
Margraten
Eijsden
Meerssen
Vaals

Maastricht

Maastricht is niet alleen de grootste stad van Limburg (ca. 121.000 inwoners maar ook de hoofdstad. Ontwikkeld vanuit een Romeinse nederzetting (Trajectum ad Mosam) tot een bloeiend cultureel en regionaal centrum. Doorkruist door de Maas. Maastricht is gelegen op het punt waar de Jeker samenkomt met de Maas. Bekend om zijn Sint-Pietersberg, door het Verdrag van Maastricht en als geboorteplaats van de euro. Maastricht heeft 1677 rijksmonumenten het op 1 na hoogste aantal van Nederland. Maastricht wordt gezien als een van de oudste steden van Nederland. Ook is Maastricht bekend om het Vrijthof met daaraan gelegen de basiliek van Sint Servaas en de Sint Janskerk en natuurlijk de alom bekend gezellige terrassen.

Heerlen

Heerlen is gelegen in het zuidoosten van Limburg. Met een inwonerstal van 86.874 inwoners is Heerlen de grootste gemeente in de Oostelijke Mijnstreek en de vierde van Limburg. De geschiedenis van Heerlen gaat ver terug. De Romeinen stichtten er een nederzetting met de naam Coriovallum en bouwden er een thermencomplex dat geldt als het best bewaarde antieke gebouw van Nederland. Ook Heerlen is een van de oudste steden van Nederland. In het begin van de 20e eeuw groeide Heerlen indrukwekkend door de winning van steenkool. Dit zorgde voor welvaart en bevolkingsgroei. Heerlen is een langgerekte gemeente. De openheid van het Heuvelland is herkenbaar op diverse plaatsen zoals o.a. het dal van de Geleenbeek in het zuidwesten met Landgoed Terworm en buurtschap Ten Esschen. Dwars door en ten oosten van de stad loopt de Caumerbeek met hellingbossen waaronder het Aambos en het Imstenraderbos. Her en der vindt men in het stadsgebied van Heerlen nog historische boerderijen.

Beek

Beek is het noordelijkst en centraal gelegen aan de A2 met het vliegveld Maastricht-Aachen Airport neemt Beek een belangrijke economische functie in. Beek telt ruim 15.000 inwoners en heeft ondanks de verstedelijking een vrij landelijk karakter weten te behouden.

Nuth

Nuth is sinds de fusie in 2019 onderdeel van de gemeente Beekdaelen. Nuth is gelegen langs de autosnelweg A76 tussen Heerlen en Sittard-Geleen. In en rond het dorp wonen ca. 6500 mensen. Bezienswaardigheden in Nuth zijn de Sint Bavokerk, Huis de Dael, Kasteel Reijmersbeek, de Onze-Lieve-Vrouw-Sterre-der-Zeekapel en diverse boerderijen, deels in vakwerk.

Simpelveld

Simpelveld grenst aan Heerlen-Gulpen-Wittem-Voerendaal en het Duitse district Aken. Het telt ruim 10.000 inwoners en bestaat uit twee dorpen en dertien buurtschappen en gehuchten. In deze gemeente bevinden zich het Loretoklooster met kloosterkerk Maria Boodschap en Huize Damiaan. Hiernaast zijn er meerdere kapellen. Het telt 48 inschrijvingen in het rijksmonumentenregister.

Voerendaal

Voerendaal heeft een oppervlakte van 31 km² en telt ca. 12.000 inwoners. De A76 vormt een barrière tussen het vrij landelijk en heuvelachtige deel en het stedelijke gebied van Heerlen. De gemeente is bijzonder rijk aan kastelen en kasteelachtige landhuizen zoals o.a. Kasteel Cortenbach, kasteel Puth, kasteel Haeren, Kasteel Rivieren en kasteelhoeve ’t Huiske. Het Hoenshuis en Overst Voerendaal zijn bekende kasteelachtige huizen. Ook Voerendaal bezit diverse historische of monumentale boerderijen.

Valkenburg aan de Geul

Valkenburg aan de Geul is niet alleen een toeristische gemeente maar is ook belangrijk op het vlak van natuur, met belangrijke natuurgebieden als o.a. de Cauberg, de Heunsberg, de Geulhemmerberg en het Ravensbosch. Valkenburg bezit veel rijksmonumenten. Bijzonder is het lint van kastelen in de Geulvallei. Van oost naar west: Kasteel Genhoes, Kasteel Schaloen, Kasteel Oost, Kasteel Den Halder, Chateau St. Gerlach en Kasteel Geulzicht. Ook staat Valkenburg bekend om zijn mergelgrotten. De gemeente telt circa 16.000 inwoners.

Gulpen

Gulpen is de hoofdplaats van de gemeente Gulpen-Wittem en telt bijna 15.000 inwoners. Het is gelegen bij de samenvloeiing van de Geul en de Gulp op een hoogte van ongeveer 95 meter. De kern ligt aan de zuidzijde tegen de Gulperberg. Het Gulpdal mondt hier uit in het Geuldal en er liggen hier enkele bossen zoals het Dunnenbos, het Wagelerbos en het Schweibergerbos. In de nabijheid van Gulpen liggen meerdere buurtschappen. Bekende bezienswaardigheden zijn de oude kerktoren van het dorp, de Neoromaanse Sint Petruskerk, het Leopoldskerkje, Kasteel Neubourg, de Neubourger Molen en natuurlijk de Gulpener bierbrouwerij. Gulpen is centraal gelegen ten opzichte van Maastricht en Heerlen.

Margraten

Margraten staat vooral bekend om de Amerikaanse begraafplaats waar ruim 8.000 Amerikaanse soldaten begraven liggen en waar 1.722 vermisten worden herdacht op de Muren van de Vermisten. Het merendeel is gesneuveld tijdens de bevrijding van het zuidoosten van Nederland in W.O II en de opmars door Duitsland. Margraten biedt natuurlijk meer. Met een kleine 4000 inwoners is het de op een na grootste woonplaats binnen de gemeente Eijsden-Margraten. Centraal in het dorp is de St. Margaritakerk gelegen. In de nabijheid vindt men nog de Mariakapel aan de Eijkerweg en aan de Trichterweg. Margraten ligt op het Plateau van Margraten op een hoogte van 170 meter. Er zijn enkele holle wegen en kleine stukjes hellingbos.

Eijsden

Eijsden is een grensplaats aan de rivier de Maas gelegen met ruim 9.675 inwoners is het de grootste kern van de gemeente Eijsden-Margraten. De kern van Eijsden is onderdeel van rijks beschermd gezicht Eijsden. Tot dit beschermd dorpsgezicht worden gerekend het kasteel van Eijsden, de Maaskade het Bat, de Diepstraat, de Kerkstraat en de Vroenhof. Eijsden telt 88 rijksmonumenten.

Meerssen

Meerssen gelegen op de grens van het Maasdal en het Geuldal aan de rivier de Geul en telt 7.450 inwoners. Het vormt samen met Bunde en Rothem een relatief dichtbevolkt gebied ten noorden van de provinciehoofdstad Maastricht. In de Romeinse tijd werd het gebied reeds bewoond. Aan de Houthemerweg liggen nog restanten van een Romeinse Villa welke te boek staat als de grootste Romeinse Villa van Nederland. Nabij deze villa trof men kalksteengroeven aan. Bezienswaardigheden in Meerssen zijn o.a. de Basiliek van het H. Sacrament, het Leopoldskerkje, de Lourdesgrot, de Synagoge van Meerssen, het oude stationsgebouw en de Groote Molen. Ook treft men hier diverse boerderijen en woonhuizen aan welke vallen onder de bescherming van de Erfgoedwet.

Vaals

Vaals ligt aan de rijksgrens van Nederland, nabij het Drielandenpunt met België en Duitsland en ten westen van de Duitse stad Aken. Vaals heeft ruim 7.920 inwoners. Vaals ligt in het Selzbeekdal tussen de Schneeberg in het Noorden en de Vaalserberg in het Zuiden. Het historische centrum van Vaals ligt op een hoogte van ca. 210 m. De plaats Vaals wordt voor het eerst vermeldt in 1041. Het functioneert als sinds de 18e eeuw als een voorstad van Aken. De Hervormde Kerk, de Lutherse kerk, de Waalse kerk zijn een greep uit de kerken welke Vaals rijk is. Kasteel Vaalsbroek, Vaalsbroekermolen de Schuurmolen en de Frankenhofmolen zijn een selectie uit de vele monumenten die u in Vaals zult aantreffen.

Meer weten?

Wilt u meer weten over ons werkgebied? Bel met Myriam Spronkmans-Peters of vul uw gegevens hiernaast in, zodat wij met u contact kunnen opnemen.

Myriam Spronkmans-Peters

Assistent makelaar
043-4582122
myriam@boon-heuvelland.nl
Maak een afspraak
Bel mij terug