Deel uw unieke verhaal en win!

Bekijk de actiepagina
4 mei 2023

Natuur en rust overal voelbaar in unieke boerderijwoning

Natuur en rust overal voelbaar in unieke boerderijwoning

Als je het smeedijzeren poortje van de Ransdalerstraat 81 in Ransdaal opent, is het net alsof je je in Frankrijk waant. Je betreedt een U-vormige boerderij met een charmante binnenplaats en via een paadje loop je naar de voordeur met aan beide kanten kleurige bloemen. Aan de linker- en rechterzijde zie je oude boerenstallen en in het midden zie je het idyllische boerenwoonhuis met een karakteristieke stijl uit de jaren '30 van de vorige eeuw. Het voelt meteen knus en gemoedelijk.

Arno en Claudia wonen sinds kort op deze bijzondere plek. Ze zochten een plek in Zuid-Limburg omdat ze gecharmeerd waren door de natuur en rust. Hiervoor woonden ze in Brabant en ze hebben overwogen om in de buurt iets te zoeken maar ze vielen toch voor Zuid-Limburg. “De diversiteit van natuur en omgeving is zo groot en onuitputtelijk om te ontdekken,” zegt Claudia.

Het had zo moeten zijn

“Het balletje kan vreemd rollen,” zegt Arno. “We vonden het meteen een prachtig huis en helemaal naar onze wensen, maar we vonden de verkoopprijs wat aan de hoge kant. En er zat veel grond bij, wel bijna een hectare. Na een eerste bezichtiging besloten we verder te zoeken maar het bleef wel in onze gedachten. We hebben met Jarco contact onderhouden en hij informeerde ons een tijdje later dat de verkoop door omstandigheden niet door was gegaan. Hierdoor kregen wij de kans de woning alsnog te kopen maar dan wel met een kleiner perceelsoppervlakte zodat de verkopende partij een stuk grond kon behouden voor zijn schapen. Na goed doordenken en afwegen hebben we de knoop doorgehakt en besloten we het huis te kopen. Het voelde voor ons dat het zo had moeten zijn.”

Vakwerk en Kunradersteen

Het gebouw is in diverse -met name - typisch Limburgse bouwstijlen opgetrokken. Bijzonder is de schuur aan de rechterkant dat heeft van origine vakwerk. Je ziet het originele leemstucwerk met vlechtwerk van wilgentwijgen en staken nog zitten. Daarnaast is in alle drie de gebouw de lokale Kunradersteen veelvuldig gebruikt. De Kunradersteen is een geelgrijze kalksteen die, net als de mergelsteen, wordt gedolven in Zuid-Limburg. Alleen onderscheidt het zich van de mergelsteen doordat het veel harder is.

Knap staaltje architectuur

Het woonhuis is in 2017 volledig gerenoveerd met hoogwaardige materialen en duidelijk zichtbaar op basis van een architectonisch ontwerp. De achterkant van de woning is vrijwel helemaal voorzien van raampartijen, van de vloer tot het plafond. Dit zorgt voor een magnifieke verbinding van binnen met buiten. Waar je ook staat in de woonkamer of in de keuken: je blik wordt telkens naar buiten getrokken. Het gevoel van natuur en rust, waar Arno en Claudia zo van houden, is hier overal voelbaar. In het aangebouwde gedeelte is ook Kunradersteen gebruikt wat het natuurlijk effect nog meer versterkt en oud en nieuw met elkaar verbindt.

“Ik weet niet wie de architect is, maar hij of zij heeft veel gebruik gemaakt van zichtlijnen,” zegt Arno. “Op de begane vloer is een moderne badkamer gemaakt met prachtige Portugese vloertegels. Ook hier zie je dat gebruik is gemaakt van lichtinval en zichtlijnen. Vanuit het bad heb je goed zicht op de weide. De weide is overigens zo diep (280 meter) dat er geen inkijk is van achterburen.”

Tijdens de renovatie is het mooie glas-in-lood in bewaard gebleven. Aan de binnenkant zijn ramen ingezet zodat toch verduurzaamd is. Ook is er nog een originele bordestrap. De Portugese vloertegels die op de begane grond in de bijkeuken, toilet en badkamer gebruikt zijn accentueren de combinatie van oude en nieuwe materialen en passen goed in het geheel.

De stal en de schuur zijn thans in gebruik als bergruimte. Arno en Claudia zijn van plan om de schuur nog te verbouwen. Hier zijn de originele spanten nog aanwezig en goed zichtbaar. “Ook hier willen we in de toekomst gaan renoveren met behoud van zoveel mogelijk oude elementen zoals de spanten en het Kunradersteen.”

Station Ransdaal-Klimmen

Claudia: “We zijn heel blij met het huis. Het is makkelijk bewoonbaar en heerlijk om te werken en te wonen. Ook voelen we ons thuis in het dorpje Ransdaal. We maakten snel en makkelijk contact met de buren en voelen ons meteen welkom.

Het dorpje is klein met circa 600 inwoners en heeft een typische Zuid-Limburgse uitstraling. De omgeving is zacht glooiend met landbouw en enkele bescheiden stukjes bos.

Tegen vrienden uit Brabant zeg is wel eens: we hebben zelfs een treinstation. In 2023 is station Klimmen-Ransdaal zelfs uitgeroepen tot meest gewaardeerde station van Nederland. Dat hadden jullie niet gedacht, he.”

Meer nieuws