Deel uw unieke verhaal en win!

Bekijk de actiepagina
26 april 2023

Een huis waar muziek in zit

Van de hectiek van Amsterdam naar de gemoedelijke rust in Zuid-Limburg

Wouter en Marie-Thérèse wonen sinds kort in een uiterst charmante woonboerderij met kleurrijke luiken in het landelijk kerkdorpje Merkelbeek in Zuid-Limburg. Het is een half-vrijstaande woonboerderij die, volgens de gevelsteen, dateert uit 1762. De woning is door de vorige bewoners volledig gerenoveerd en gemoderniseerd met behoud van de authentieke uitstraling.

Wouter en Marie-Thérèse woonden voorheen in een statig grachtenpand aan de Amstel in Amsterdam. Wat beweegt hen om de stap naar Zuid-Limburg te wagen?

Wouter: “Amsterdam is natuurlijk een prachtige stad om te wonen maar de drukte (van met name toeristen) en daardoor de ‘korte lontjes’ van de mensen op straat nemen elk jaar toe. Via een vriend, die een prachtige carréboerderij in Ingber (gemeente Gulpen-Wittem) heeft, kwamen we op het idee om eens in Zuid-Limburg rond te kijken. We waren meteen blij verrast. Het lijkt wel alsof je in Frankrijk bent en dat in Nederland!

“Op advies van onze vriend schakelden we Jarco van Boon Heuvelland Makelaars in als aankoopmakelaar. Dat was echt een openbaring voor ons. Een makelaar die ook je sparringpartner is. Dat kenden wij niet. Het was superfijn om iemand te hebben die met je meedenkt, het beste met je voor heeft én de regionale markt goed kent. Hij wist ons op een objectieve manier advies te geven door de juiste vragen te stellen. Hierdoor konden wij de juiste beslissingen nemen.”

Wouter heeft altijd met veel plezier gewerkt als zakenpartner van vastgoed- en MKB ondernemers voor wie hij de promotie van winkelcentra in binnen- en buitenland verzorgde. Wouter: “Voor mij was mijn werk mijn hobby. Ik heb geen dag niet genoten. Nu ik met pensioen ben, geniet ik dagelijks van een vakantiegevoel hier in Merkelbeek.”

Een Porsche onder de gasfornuizen

“Toen Jarco ons het huis in Merkelbeek liet zien waren we op slag verliefd. Wat een unieke vondst: een goed opgeknapte woonboerderij, helemaal naar onze smaak met een zonnige Engelse binnentuin. ‘s Avonds, als de lampjes aan gaan, is het net een sprookje. En het huis is van alle gemakken voorzien.

De zoon van de vorige bewoonster heeft het pand grondig verbouwd met kwalitatief hoogwaardige materialen. Zo ligt er een mooie houten vloer, een schouw van mergelsteen, een antieke Russische balustrade op de bovenste verdieping, mooi geslepen glas in de deuren en een lift. Met de lift kunnen we alle verdiepingen bereiken. Dat was precies wat we nodig hadden. We hebben het zelf nog verder verduurzaamd en een alarmsysteem geplaatst. Een vriend van mij, die van koken houdt, was helemaal onder de indruk van het fornuis, een La Cornue. Volgens hem de Porsche onder de gasfornuizen.”

Met open armen ontvangen

“Natuurlijk merken we wel dat er een cultuurverschil met Amsterdam is. In Merkelbeek wonen rond de 1600 mensen en iedereen kent elkaar. Het zijn hartelijke mensen die je meteen een warm gevoel geven. Als nieuwkomers zijn we hier met open armen ontvangen met de bekende bourgondische inslag. We borrelen hier heel wat af. We genieten echt van de gemoedelijkheid in het dorpje.”

Blauwe koffer

De kers op de taart is het koetshuisje, achter in de tuin. Wouter is jazzliefhebber en speelt saxofoon in een jazzband. Het koetshuis is ook heel mooi verbouwd en doet dienst als logeerverblijf maar tevens als muziekstudio. Hier kan hij naar hartenlust met zijn muziekvrienden repeteren, het liefst onder het genot van een glas whisky. In het Koetshuisje staat ook een koningsblauwe koffer die als een kunstwerk staat tentoongesteld. Wouter: “Het is ons symbool voor vrijheid. Als we willen vertrekken dan kan dat en staat de koffer altijd klaar. Niet dat we het van plan zijn, hoor.”

Unieke mensen met een uniek huis

Wouter en Marie-Thérèse zijn blij dat ze deze unieke woonboerderij op een unieke plek gevonden hebben. De blauwe koffer blijft voorlopig nog wel even staan!

Meer nieuws