Deel uw unieke verhaal en win!

Bekijk de actiepagina
14 november 2023

Het huis gebouwd door de opa van mijn opa

Demi Vermeeren heeft vele herinneringen aan deze plek in Vijlen, die al vanaf 1904 familiebezit is.

Hier wonen meerdere generaties en het was jarenlang het kloppende hart van Vijlen vanwege de smederij, de winkel in huishoudelijke artikelen en het postagentschap. Er staan drie woningen, bewoond door de broers Vermeeren met hun gezinnen en met opa en oma om de hoek.

1904
In bergdorpje Vijlen, verscholen tussen de glooiende heuvels van Limburg, staat al meer dan een eeuw een huis met een rijke geschiedenis. Het huis is een blijvende getuige van een generaties lang familieverhaal. Het begon rond 1904, toen het huis werd gebouwd door de opa van mijn opa.

Huis en smederij
De bouw van het huis ging gepaard met zorg en vakmanschap. Het werd niet alleen gebouwd als woning, het moest ook een plek zijn voor ondernemingszin en ambachtelijke vaardigheden. Bij het huis werd een smederij gebouwd, die in 1905 haar deuren opende.

Ambachtslieden, boeren en reizigers kwamen van heinde en verre om hun paarden te laten beslaan, hun gereedschap te laten repareren en om de smid aan het werk te zien. 

Winkel erbij
In 1952 ontstond er naast de smederij een winkel in huishoudelijke artikelen, waar onder andere wasmachines werden verkocht; een zeldzaam apparaat in die tijd.

De combinatie van smederij en winkel zorgde ervoor dat dit het kloppende hart van het dorp werd. Naarmate de tijd verstreek werd het huis doorgegeven aan volgende generaties. In 1976 opende mijn oma een postagentschap in het huis.

Mensen kwamen niet alleen voor diensten en producten, maar ook voor een praatje, om verhalen te delen en om op de hoogte te blijven van het reilen en zeilen in het dorp. 

Volgende generatie
Oma is gestopt met het postagentschap toen de Euro zijn intrede deed en even later stopte ook de smederij. In 2004 was het voor opa en oma tijd om te verhuizen naar een kleinere woning, om de hoek van het oude huis.

Er werd besloten om het oude huis niet aan ‘vreemden’ te verkopen, maar om er een thuis van te maken voor de volgende generatie van de familie die er nog steeds woont. Het huis uit 1904 werd met liefde gerestaureerd, waarbij oude elementen werden bewaard en geëerd. 

Rijke familiegeschiedenis
Bij het huis en de smederij hoorde nog een stuk grond. Te veel grond voor één gezin. Daarom besloot een andere zoon van opa en oma om een deel van het grondstuk over te nemen en daar een nieuw huis voor zijn eigen gezin te bouwen.

Nu wonen de broers Vermeeren met hun gezinnen, naast elkaar, op deze plek met een rijke familiegeschiedenis.

In zowel het oude als het nieuwe huis, met opa en oma om de hoek, worden samen nieuwe familie-herinneringen gemaakt. 

Ik ben er trots op dat ik ben opgegroeid en mag wonen in dit fantastische huis, gebouwd door de opa van mijn opa.

Ingezonden door Demi Vermeeren
Mamelisserweg 12, Vijlen

Meer nieuws