Deel uw unieke verhaal en win!

Bekijk de actiepagina
15 november 2023

Het spookhuis van Bocholtz

Hoeve De Hof behoort samen met kasteel de Bongerd en Hoeve Overhuizen tot de grootste en oudste hoeves van Bocholtz.

Er werd in het jaar 1617 al over geschreven en het wordt gekenmerkt door haar mysterieuze uitstraling en markante voorgevel. Er is een onderaardse gang en in het dorp gaat nog steeds een gerucht over spoken en verdwaalde geesten…

Raadsel
“Hoeve de Hof” is een rijksmonumentale carréboerderij waar in het jaar 1617 al over werd geschreven. De hoeve kenmerkt zich door haar mysterieuze uitstraling, grote scheuren in de buitenmuren en een markante voorgevel. In deze gevel zie je een in beeld gehouwen hoofd van een oud-bewoonster, die waakt vanuit de nok van het huis.

Tevens loopt er vanuit de kelder van het huis een onderaardse gang waarvan de bestemming nog steeds een raadsel is. 

In de tijd van Napoleon
Gedurende de vele verstreken jaren zijn er verschillende soorten eigenaren en bewoners geweest. Denk hierbij aan adellijke families, burgemeesters, kozakken en sinds 2007 familie Frissen. Het oudste verhaal komt uit een dagboek van Carl Rhoen, die samen met zijn ouders in de 19e eeuw ‘op de Hof’ in Bocholtz woonde.

“Bij ons in huis was een hoofdman van de Kozakken gelegerd die op zeer ongepaste wijze mijn moeder lastig viel. Toen mijn vader hiertegen protesteerde, sloeg de hoofdman hem bijna dood. Ternauwernood wist mijn vader te ontsnappen. Acht dagen moest hij zich verbergen, totdat de Kozakken vertrokken. Hadden ze hem gevonden, zou hij zijn protest met de hoogste prijs betaald hebben.”

In zijn dagboek beschrijft Carl het verblijf van de Kozakken in de regio in de tijd dat zij Napoleon langzaam maar zeker richting Waterloo drijven.

Onverklaarbaar
Naast de gerechtsmatige eigenaren gaat er in het dorpje Bocholtz ook nog steeds het gerucht dat spoken en verdwaalde geesten zich vermaken tussen de dikke muren en in de grimmige ruimtes.

Om onverklaarbare redenen hangt er in de keuken soms zo’n intens sterke uiengeur, dat je ramen en deuren moet openzetten omdat je anders ziek wordt.

De familie Frissen hoort soms ook voetstappen op de overloop. De man des huizes is zelfs meerdere malen uit bed gestapt om te kijken of er iemand op de gang stond.

Flikken Maastricht
De hoeve is zelfs beroemd. Flikken Maastricht filmde er een aflevering waarin een kannibaal hoofdrolspeelster Angela Schijf in reepjes wilde snijden. Ook is er een boek geschreven over Hoeve de Hof, om de verhalen en anekdotes in de toekomst levend te houden.

Ingezonden door Janice Frissen
Hofstraat 7, Bocholtz

Meer nieuws