Deel uw unieke verhaal en win!

Bekijk de actiepagina
15 november 2023

Hout staat als een huis

Roel en Margriet konden, tegen de verwachting in, eind 2019 een perceel kopen in Noorbeek.

Ze wilden een duurzaam, ecologisch verantwoord houten huis, in een dorp waar nog geen houten huis stond. Dat ze daarvoor een vergunning zouden krijgen, was daarom nog niet zeker. In augustus 2021, een half jaar nadat de bouw was gestart, was het droomhuis klaar.

Duurzaam huis
Eind 2019 werden we eigenaar van een bouwperceel in Noorbeek. Onze wens was een duurzaam, ecologisch verantwoord houten huis. Dat we daarvoor een vergunning zouden krijgen, was helemaal niet zeker. Maar we kregen de vergunning probleemloos.

We verkochten ons oude huis en verhuisden tijdelijk naar een camping, omdat de bouw in april 2020 zou beginnen en in oktober klaar zou zijn. Dachten we …

Een wereld die instort
Toen brak corona uit, de bouwsector stortte in en de bouw werd uitgesteld. Het werd ook 15 juni 2020; de dag waarop bleek dat onze toen 23-jarige dochter een hersentumor had. Onze wereld stortte in. Ze werd een maand later in Tilburg geopereerd en om dicht bij haar te zijn, was een tent op de camping van het ernaast gelegen dierenpark en daarna bij een champignonteler ons volgende ‘huis’.

Corona
Door (corona)omstandigheden raakten we allebei ons werk kwijt. Ineens waren we twee werkloze en dakloze mensen met een ongeneeslijk ziek kind. Het kan verkeren.

Voorspoedige operatie
De operatie verliep zoals gehoopt en om meer tijd te winnen, kreeg ze zes weken bestraling in Maastricht en daarna een jaar chemo. De eerste kerst haalde ze en daarmee kwam ons houten huis weer in beeld. De bouw startte en de geur van het hout werkte rustgevend. We bouwden weer aan een toekomst, hoe beperkt die ineens ook was.

Excursie naar ons huis
Een dorpsgenoot, die lesgeeft in bouwkunde, kreeg lucht van ons bouwproces en wilde ons project graag filmen om te gebruiken voor zijn online vaklessen. Zijn leerlingen gingen zelfs op excursie naar ons huis.

Een journalist pikte dit positieve verhaal tussen alle negatieve corona-ellende op en schreef er een groot stuk over in de krant. In augustus 2021, een half jaar na de start, was ons droomhuis klaar. 

Vakwerklook
We hebben geprobeerd de regionale historische bouwwijze eer aan te doen, door ons huis een (moderne) vakwerklook te geven.

We bouwden volgens het oude paal-en-balksysteem en het huis is daarom ook wit met aan de voorkant de karakteristieke zwarte balken. 

Huiselijk hout
Een houten huis woont nog fijner dan we hoopten. Het isoleert heel goed, dempt geluid, voelt natuurlijk en werkt rustgevend. Hout is letterlijk voeding voor de ziel en het gemoed. De klap waarvan ik dacht die nooit te kunnen verwerken, wordt door het huiselijke hout gedempt.

En onze dochter is er nu gelukkig nog, zij komt vaak (samen met vriendlief natuurlijk) bij ons. Ze laadt in ons houten huis weer op, krijgt hier ‘natuurlijke energie’. We zijn dankbaar voor de tijd die we nog samen krijgen, tijd die we ineens veel bewuster beleven. En dit helende huis helpt daarbij echt élke dag te plukken!

Ingezonden door Margriet Schreur
12e Septemberlaan 18, Noorbeek

Meer nieuws